Hoj alla mac-ägare! En massa laddare måste bytas!

Hade igår en nörda-tillsammans-grafik dag med en god vän, och det blev tal om datorproblem. Många kanske inte hinner eller minns att följa med apples uppdateringsprogram för fel.

Hände mig nyligen (därav relativ bloggtystnad), min dators laddar-ände var nämligen FEL. Pluppen som liksom tråkas fast i andra pluppen.

Det kan skapa problem, så NU tänker jag TIPSA om att kolla upp era laddare om ni har en mac från mellan 2003-2015!

HÄR på apples sida hittar ni mer info!


Avskyr du också denna vy? 

Gick helt behändigt att beställa ny via nätet, och ganska snabbt kom den hem.

Nu väntar jag på att se om min gamla mac-dators problem berodde på det här för jag hittade och kollade också dens laddare nu på samma gång. Och där var samma problem! Den har nu varit läääänge på reparation, och problemen är inkonsekventa, blue-, och whitescreens och totalstopp av allt helt plötsligt. Laddar inte som den skall och så vidare.

Den var tidigare också på reparation men de hittade inga fel. SMC putsat (kolla upp det om du har problem med laddare/lys/eller hur datorn går eller INTE går på) och alla hem-lösningar testade. Från första gången jag slog på den så var det problem.


Det är jätte lätt att resetta SMC och PRAM - typ att hålla in några knapapr och starta om!

Så du som nu sitter framför en äppeldator kan bra kolla in den HÄR juttun om det om du har konstiga buggar, eller småproblem du tänker "att nu bara hör till". Artikeln beskriver problem som ofta kommer till när man borde göra det, samt varför och HUR.

HÄR är lista på äppelsidan om fel och utbytesprogram för felaktiga delar. Bookmarka, och ta som vana att kolla in ibland, jag vet att jag definitivt kommer göra det hädanefter!


Med gammelbuggaren i bakgrunden. Och ny hårfärg för att dölja de grå som datorn givit. Might be 2013!


Nya generationen bildas också. Igår gick vi igenom hur man använder ljudkort, hur en mikrofon fungerar, och testade lite allt möjligt!
16.03.2016 kl. 08:43

Att vara ett konstverk.

Förra inlägget handlade om att mest vara bakom kameran.
Till de bästa gånger jag varit framför kameran kan lätt räknas samarbetet med Hobbyfotografen, Christoffer Relander!

Att jobba med honom är mycket trevligt, och en sak jag tror vi har gemensamt är envisheten i att få snäppt "THE" shot!
Minns en några timmars shoot på stranden, vintertid, isande kall blåst - men resultatet blev mycket, mycket bra!
Christoffer relander winterFrån Christoffers FB - kolla in! Det var kallt väder men resultatet värmde!

Att modella är kul när fotografen kan sin sak och är respektfull, och att se sig själv på bild är ju som att bekanta sig med sig själv från ett helt annat perspektiv.

Christoffers konst uppskattar jag verkligen, han tolkar människor, situationer och natur på ett sätt som känns tidlös och fylligt estetiskt

En av mina favoritbilder ur Continuum Plateau-Life as heritage in the Miranda Plateau.


Så klart känns det ju lite lustigt att veta att bilder man är porträtterad på finns runtom världen hängandes på väggar i hem och gallerier!

Jag har diggat kommunikationen då vi haft shoots, det att man fått respons, och också påverka slutresultatet med tankar om poséer, klädsel och andra yttre attribut. Att meditera inna nlugnade sådär passligt så man inte var hel-hipsig och kunde mer bara gå in i flödet av fotandet!

Några av Relanders verk utställda på Osnova gallery, Moscow Photo Salon, bild från Christoffers fb. Verket "Perfume" med min semi-profil från 2013 till vänster och en bild från Oil Exposures-Experimental Landscapes till höger.

Första shootten med Christoffer - way back, 2012 tror jag det var! Den här bilden har varit uppe på Oprahs blogg och dessutom figurerat på New Scientist framsida!

Passar lika bra i färg som i svartvit. Mjukheten. Mjukheten. Denna bild kom ur en somrig testshoot i mina hemskogar!


butterfly Christoffer RelanderTriple exposure "Butterfly", alltså tre olika exponeringar. Även detta en envis shoot, som tog en god stund!


Varför jag nu blev och tänka på detta?
Det var för att Christoffer hittade en bild dold i sina arkiv från 2013 där jag figurerar, en testshoot, som överraskade också mig med sin estetik när jag nu fick se den igen!

Den här bilden inspirerade detta inlägg.


Så jag tittade in på hans HEMSIDA och återupptäckte alla underbara bilder från våra shoots. Detta är lite historia bakom de bilder, om mina tankar FRAMFÖR kameran, och upplevelsen som modell, och tankar om allt sådant här.

Som liten, läste jag mycket Asterix-serieböcker, och var överförtjust i Kleopatra-karaktären. Barnasinnet drömde om att en gång ha en dyrkad näs-profil såsom hon, och jag avundades vänner med stora näsor. Sedan kom ju tonår, och världens tyngder av utseendepress och nojjor - hur media framför människor, särskilt kvinnor, påverkar mycket djupare än det ens talas om. Bilderna kommer rakt in i vår hjärn-bildbank via såkallade reptilhjärnan och påverkar därför så starkt vad vi ser som normalt. Reptilhjärnan kan inte avläsa vad som är fejk. Frontal Cortex, den filtrerar sk.intellektuellt informationen men hinner inte pitcha sin del innan reptilen redan slukat informationen och inkorporerat den. Sådär kort och lätt förklarat.

Att stå modell KAN därför hela många av de inre inlärda processerna. Fixa den brutna koden. Christoffers sätt att porträttera på detta sätt, som ett konstverk - fokuserar mer på bildens saga i mitt tycke, och ger därför i alla fall mig mycket mer än vilka som helst "nudeshoots" och make-overs, som ändå editeras för att passa mer in i det vi lärts, och som media anser "vackert".

Det här liksom fokuserar på mer än att vara "vacker".
Det visar hur man med bild och sitt utseende kan BERÄTTA något, använda estetik istället för normativ "vackerhet".
Ger ett innehåll som fylls av annat än egenvärdes-"vackerhet". Med den unika människan och upplevelsen, istället för en människa gjord för att vara en projiceringsduk utan egen karaktär.


Selfies och fotande av sig själv kan bra användas som ett verktyg i själv-acceptansprocessen, och kan också gå snett. Man kan fastna i att tro att det då inte alls blir bra och man inte duger utan make-up eller med rynkor/nippor/sin näsform, fastna i den norm-filtrerade illusions-bilden man skapat av sig. Det är lätt fastna i att sudda till lite ojämnheter i huden och radera vad man lärts att är operfektioner.

HÄR i sitt inlägg på bloggen visar Christoffer hur han testade retoucha hårdare en av bilderna jag poserade för, med både "före" och "efter" bilder. Jag tycker om det faktum att han låter naturliga hudstrukturer vara kvar, födelsemärken, fräknar, de små detaljerna och berättelsen om just denna karaktär!


Sagan. En av de saker jag verkligen uppskattar är sagorna fotona berättar, som blir en helhet innanför var och ens eget huvud. Estetiskt utan att överligt hypersexualisera eller hård-editera.
De låter ens egen fantasi fylla i, måla och tolka.

Berätta dessa sagor för sinnena med olika ålders och formers, och egna och individuella människor.

Att kunna bidra till att berätta sagor som utvecklar världen via konst är glädjande, och att fundera på HUR jag vill göra det är ganska viktigt för mig. Att fundera på de egna motiven att vilja publicera något, hur och varför man vill påverka (fastän det bara skulle gälla närmaste lilla omvärlden på insta eller fb). För vi påverkar varandra.

Christoffers "We Are Nature" bildserier tycker jag berättar vackert om vår symbios med naturen - strukturer i hud, bark, löv, blodådrår - men också genom just det - hur linkade till varandra vi är.

Att vi påverkar varandra med små solglimtar av "likes" på facebook, eller kommentarer i bloggfält. Leenden på stan. Ett nickande till "hej" i trappuppgången. Vi bejakar eller nekar, applåderar eller bekräftar varandra. Och det vi bekräftar i varandra blir och gro som små frön och blommar en dag upp.

Så jag funderar ofta på vad jag vill bekräfta i MIN omvärld, och få att växa starkare där. Att jobba med dessa bilder har för mig varit bekräftande både personligt, men också med ett motiv av att kunna bekräfta konst som bejakar mänsklig natur och större diversitet i vår universiella bildvärld. Toffes handslag och konstnärliga uttryck har kännts bra att få bidra till.

Med det jag har som utseende. Icke-Kleopatranäsa, små rynkor och hudporer, och inre själaliv i blicken.
Det jag bär som saga som inte kan skrivas ner

men som kan ses.

Och som berättas av en fotograf som ser den från sin vinkel och fångar den på sitt unika, estetiska sätt.

Och får också mig att se på mig själv från annan vinkel. konstverk, men inte objekt - utan en saga.


"The Pianist" heter den här, och när man själv är pianist känns det nog ibland som att händerna är rakt kopplade till huvud och öron. En solig dag, bakom Krono i Ekenäs fotade Christoffer denna. 

12.03.2016 kl. 13:19

Drömmar, hundar och kameror

Medan renderering av andra grejor pågår passar jag på att blogga lite. Barnet hemma sjukt, men vissa projekt måste man bara pusha framåt. Man tackar för Bamse-tidningar och Astrid Lindgren som barnet håller sig väl underhållen med medan mamma måste grafisera lite.

Har tränat med brand-new-second-hand kameran sedan början av året, att fota är sjukt roligt och behändigt när man behöver material till grafiken!

Jag har typ hela livet drömt om att kunna ha hund, men allergisuspektioner stod ivägen länge. Så vågade vi skaffa en förra året, efter tester i diverse former - prick-blod och krafsa live alla möjliga hundkräk.

Ett av de bästa valen i livet har det visat sig vara!

Römppisen är en rescue-dog från Spanien, och att se den växa sig trygg hemma hos oss har varit helt underbart.

I början vågade den knappt hålla ljud, så första steget var att lära den "tala". Och booppa. Booppa näsa!

Övar ännu på det här med att modela framför kameran. Den är väldigt lekfull så många nosmärken på glas blir det.

Här med "fisken". Den har massvis "råttor" också!

Så här glad är man efter att ha väntat hela livet på att få egen mustach-hund! Efter att ha spenderat springa-hoppa-råttjaktstid i skogen på de dagliga hundpromenaderna ser man själv ut nästan som hunden i frisyren!

Snön vande den sig med relativt snabbt, sci-fi korv ser den ju ut som i sin halare. Och löv kan vara intressanta. JÄTTE intressanta.

Annat bäst i livet är ju mannen, kompanjonen som brukar hålla kameran då jag till exempel står på scen. Det är härligt, efter alla de år som jag mest stått bakom linsen och sällan själv hamnat med på bild - för det är inte lätt att filma eller fota sina uppträdanden medan man rappar och sjunger och hoppar eller poetiserar!

Självporträtt i värmande solen.

Dottern har bra hand med kamera också hon. Sen är det ju en annan saga när man skall lagra bilderna... och lära editera. På samma gång är det ju något av det viktigaste att få ett bra lagrings-system, så man inte råkar ut för det infernaliska var-f*n-hade-jag-nu-den-däran-bilden i paniktillfällen!
 
10.03.2016 kl. 11:33

Om att villa vara hund - poetiskt, och ett nej tack till rosor - poopiggt.

Fick min improvisationsdikt från HKI Word Festival upp kvinnodagen till ära på estradpoesi.ratata.fi!

Det måhända att det låter som en lustig titel "I Wanna Be A Dog" men på så många sätt relaterar jag till dessa härliga kräk! Samt går dikten ihop med denna dags tema. 

HÄR hittar ni diktvideon.


Helt improviserad dikt, och publiken har gett orden - som man sedan skall inkorporera in i sin dikt ett efter ett. Och i den form det är skrivet!


Förra årets Kvinnodags-doodle-dog såg ut så här!

 

A photo posted by Melinda Lonnberg (@di2i) on

Yes, anytime!

 

08.03.2016 kl. 20:31

Rap på Närpesiska

Måste nog tipsa här också om Hannas underbara låt "Min tur ti ga". Inte varje dag man får njuta av närpesisk rap inte!

HÄR juttu på x3m!

Hanna har ordet också på estradpoesi.ratata.fi ibland HÄR är hennes presentation. Har uppskattning till tusen för hennes poesi!

07.03.2016 kl. 10:54

Våldtäktskultur.

En dikt om våldtäktskultur.
Inför uppkommande kvinnodagen såhär passligt.

Publicerad via EstradpoesiFI, och här på ratata hittar ni mera estradpoesi på estradpoesi.ratata.fi!
Och på fb HÄR!

 

You turned
up side down
my
in and out
in side out
without a doubt
You
turned
up
side
down
face on ground
flat no sound.
Don’t make a sound.

We got these, desensitised bastards about
thinking wrong is right
And rape is sex consensual
No means yes means to suppress
scaling themselves out of empathy
and human process

You turned
up side down
my
in and out
in side out
without a doubt
you
turned
up
side
down
face on ground
flat no sound
don’t make a sound.

Devolution of man
no standards no clan
we got wanderers in search, for a home they can't find.
No tribe no family
no ground no morality
and they think
wrong is right
no plan no doubt.

When baked in misogyny
since the day they came to be
these children of a war between genders and of sexual equality

Don't know what it means to be
a “man” cause they've been brought up to hear
“boys will be boys”
and other kinds of inhumanity.

If he hurts you then he likes you
these little girls are told
Here is where were at with these kinds of molds;

a yes is a no is a yes
and facebook is playboy
you don't need to grow up
responsibility's a ploy
you don't need to grow up
restrictments are a coy
No is yes -
and guess what happens next
the little boy learns to shut down
the empathy with which he's blessed.
The little girl must
shut down
cos she’s not worth anything
but sex

You turned
up side down
my
in and out
in side out
without a doubt
you
turned
up
side
down
face on ground
flat no sound
don’t make a sound.What we got here
is history books flooding
with pages never printed
because they just wouldn’t
if you shut your
eyes
ears
heart.
Shut mind

when the world is turning kids
in side out
if you
don't wanna talk about, say 
“no, it’s not a gender thing”
you might as well
be one of those doing it.

Cause your support
IN silence
supports that hell
proving it
still nowadays needs to be talked about
still nowadays needs to be talked about.
Yelled.

You
should be just as pissed off that it’s expected
for men to see their softness neglected.
Don’t cry
Be a man
Fix it!

And girls 
told to back down
stop being noisy
or bitchy.

This is
up side down
and
in and out
if it’s not a yes
it’s not consensual

up side down
round and round
we keep spinning

up side down
no means yes 
up side down
we keep spinning
yes means..to suppress
we keep spinning
no means yes means no means… things
we keep spinning
up side down


When’s it gonna stop? 

05.03.2016 kl. 11:45

Yoga-doodle-doggin

Hundar.
De kan nog det här med stretchdog-style.


"Deep-sleep-creep" - Just curl up in totally inverted position and relax.


"Reach - Rear - Peace" - Lift leg, nose to rear, support with front paw and streeeetch from toungetip to toes.


"Streched - Sausage" - Imagine yourself as the evermostbestwholebeef sausage and do as a sausage would feel!


"Chi-ou-ou-up" - Make happy and go upupupupwards with a leap of joy. Imagine favourite ball or random bug and try to reach!


"The-Eternal-Tail" - Teeth your rear's hangy-thing. Make sure you grab it well. If you do not catch it first time, try again. And again And again! And again.


"The-Sitting-Bull-Dog" - Close eyes. Sit. Stretch one hindleg long out and think happypeace.


"Phtick-Phocus" - Retrieve your ecological happy-stick. Beteeth it. Now phocus. Phit witph phtick balancphd. And iphf you can, wag tail!


"Poo-roud" - A cleansing excersize! Letting go of the past. Poopie-position yourself, and inside-arch your middletummy.
Breathe out and let the negative energy go away and raise your nose proud!"The - Wuggle" - This exercise answers the mythical question "are we human, or are we dancer". We are wuggles. Doggiewuggles. So up on one feet and wuggle your fur!

01.03.2016 kl. 10:38

Suvakkisissin - La Toleranzia Guerilla

En pepp-grupp och take-back av "skällsordet" Suvakki finns nu på Fb: Klick-HÄR. Där kan man dela med sig lite tolerans, tolerera sig själv och andra suvakkin, kärlek och stöd. Tankar och ideér om hur man på positivt sätt kan bidra med tolerans i vardagen får delas fritt! 

Man kan också bidra med att hashtagga sina suvakkigrejs med #suvakkisissit eller ladda ner vår stämpel och lägga på sina bilder om man hittar på nåt kuligt toleranspepp ivardagen! Eller posta den som svar i hopplösa konversationer på nätet - den där stunden då man inser att det inte bara går nåt framåt och att folket behöver påminnas om lite TOLERANS och kärlek!Finns också ide´er på att lägga ihop en liten efterrättsbok, för vägentill hjärtat går ju via magen sägs det - så vad är bättre än att kunna bjuda på lite suvakkikex till någon som behöver öka sin tolerans, eller ladda upp med suvakkitryfflar när man behöver lite choklad-lagrat hopp och boostad toleransförmåga?

Välkomna med om ni känner att ordet tolerans, alltså suvaitsevaisuus, har fått helt annan innebörd i media än det borde!


#suvakkisissit
28.02.2016 kl. 09:25

Doggin.

Då jag har en stark förkärlek för hundar, och hundar brukar göra mig glad, så har jag ritat sådana för att upprätthålla gott humör i denna ibland ganska krassa värld

För att nämna något krasst exempel:
Persu-unga-binäritetskampanj, allmän skitmisogyni och vardags-sexism, statistik på våld i hemmen i Finland, statistik på våld runtom världen, rasism, sexism, "kompisar" som tycker det påpassligt att börja ursäkta våldtäkt och våldtäktskultur på fb-trådar, "kompisar" som inte riktigt inser hur hudfärg och kön påverkar deras röst i debatter och varför det är viktigt att kanske lite tänka efter vad man säger, människor som flyr krig och död och misär, människor som tycker de tidigare nämnda människorna inte skulle behöva fly från krig-död-misär, människor som jagar andra människor på grund av olikheter, människor som blundar när andra människor jagar människor på grund av olikheter, folk som säger att de inte ser färg/kön/disabilitet och därför också kan vara smått utmanade i att erkänna att färg/kön/disabilitet påverkar annat folks möjligheter i samhället, människor som håller på med djurplågeri, människor som håller på med finansiell skitfusk som påverkar andra människor negativt...

Ja. Ibland är hundar bättre helt enkelt.

Här är några av de senaste doodledogsen!


Och min underbaraste fotostoffla som inspirerar mig varje dag. Och är krafsterapeut och råtthösslare.
Samt man.
Han är krafsterapeut han med. 
26.02.2016 kl. 01:30

Dagar går och POESIPOESIPOESI!

Nu har jag och Malin kickat igång estradpoesi.ratata.fi!

En blogg för att belysa svenskfinlands estradpoesi och ordkonst! Man får bidra också, och vi kommer posta videos, tips, tricks och allt möjligt poesi-relaterat! På planen är att börja ordna jams och evenemang också, bara samarbetspartners och ställen blir klara!

På facebook hittar ni också det:
 

Har hållit så många workshops och sett så bra poeter att det känns viktigt att kunna börja lyfta fram det på något sätt, så bra sätt att börja är väl blogg! På Ratata, självklart!Och vem vet, kanske det skulle kunna bli en förening i framtiden! 
22.01.2016 kl. 10:46

Skisser och Lösenord.

Senaste dagarna har jag rebootat typ varje tjänsts lösenord.
"Sommarlov" har slitit hål i hjärnan tydligen!

Har nu fina, färdiga examenspapper. Fullt med treor.
Trodde att vitsords-skalan än var 1-5, fattade först på examensdagen att den nuförtiden är 1-3!

Lite små demon har man hunnit komponera också, men nu är min dator IGEN på reparation. Ända sedan första dagen har den gett trubbel.
Och de vet inte på mac-huolto vad det är. Kritiska skeden har flera gånger skett då den bara plötsligt white-, eller bluescreenat mitt i projekt.
Hoppas de denna gång hittar ens någonting!

Men jo, den här låten skrev jag flera år sedan och började nu arbeta vidare på den. Än ligger den i "midi-piano" skedet, rå och omixad, men har goda planer på fortsatta arrangemanget här!


 
09.08.2015 kl. 18:53

Påsk.

Dags igen: äggjakt och vattenballonger!
​Efter konstiga veckor med fullt av program, sjuk dotter och till och med ambulansfärd så kanske man tar en stunds chill.

Så glad påsk allesammans!

Ett påskkort jag stretade ihop idag, ha det gött!


 

02.04.2015 kl. 20:48

Kvinnodagen.

I ära för kvinnodagen delar jag med mig en info-serie jag gjort som skolarbete (censurerade verionen, så fb inte plockar ner den).

Man har alltid en egen synvinkel på saker, och mycket döljs bakom fyra väggar. Också sådant som man inte kan tro att är sant.

comic un women kali dv domestic violence
Statistik HÄRIFRÅN och HÄR kan ni kolla in större bild.

Fira är nog fel ord för dagen, jag uppskattar vad som gjorts, och vil lse vad som behöver göras härifrån framåt.
 
08.03.2015 kl. 20:01

Kulturhuset Karelia har omröstning om nytt logo!

Kolla in och rösta, Karelia i Ekenäs har röstning om nytt logo (fastän det gamla också finns med, nr.2, om man tycker "allt var bättre förr")


Här är de olika alternativen!

Karelia på fb hittar ni ju HÄR, men RÖSTNINGEN är på deras hemsida!

På svenska LINK

På Finska LINK

Ska bli spännande att se vad resultatet blir, när publiken har chans att påverka.

Folkvänligt Kulturhus!

---

UPDATE OCH EDIT - 2016!

DETTA logoförslag blev vinnaren!
Här med lite vårigare färger - för visst inväntas våren!

 

24.01.2015 kl. 23:47

Lara Croft illustration.

Skola: illustrationsuppgift.
Alternativ version på karaktär.

Jag valde att göra Lara Croft, med en hälsosam och logisk kropp!


lara croft tomb raider healthy comic illustrationVersion 1.

lara croft game healthy bodu image BMI comic illustrationLite närmare.

lara croft healthy body image tomb raider comic illustrationVersion 2, på samma grund, annan känsla.

Summar upp det på engelska så här:
School assignment: make an alternative version of a character pt.1.

Lara Croft from Tomb Raider in cartoon style.
With realistic body measures (in comic style though) for the limber athlete she is.

And more practical clothing than usual.

There's a lot of versions out there, so I thought I'd add one with a healtier BMI and more real neckline.

Nice to know facts: Lara as a character was designed by a dude with inspiration from Neneh Cherry and Tank Girl (comic). Plus her name was Lara Cruz. The game buisness took over and changed her name, ethnicity and exaggerated her bust from the original with 150%.


---

Hur det vi ser påverkar oss också omedvetet är ganska relevant.
En del av vår hjärna - "reptilhjärnan" skiljer inte så mycket på fantasi och verklighet utan fungerar på instinkt.

Så att få lite mer riktiga linjer in i media är mycket viktigt, då det smyger in illusioner där via och skapar sjukt dåliga självbilder och alla möjliga depressioner och problem.

 


 

06.01.2015 kl. 22:30

dizi di2i digging it blue dress poet artist yellow boots


Grafik, illustration, design / Musik, rap, hip hop, kompositör / Estradpoet, ordkonstnär, dyslektiker / Konstnär, kreativitet, blandras i kultur


LINK; där hittar du allt möjligt från musik till poesi, grafik och evenemang jag hållit på med under mina år.


LINK; min artistsida på Fb

På Instagram: di2i


---


dizifinlandÄTÄTÄTgmail.com

En människa som upptäcker livet på smala, vindiga stigar

---

Raaseposse projektet jag producerat, ladda och lyssna!
 


---

BLOGS

Anne Hietanen
Anna Lindholm
Angelina Davini - En Frisörs Blogg
Biffen!
Emmelemzie
Fager Dam
Grön i Åbo
Hipsu
Karin
Linn Jung
Mmalins
Nanó
Nickby Rapporterar
Oscar Lehtinen
Diktpool
Sandra Vaihela
Satu
Smilla
Peppe
Pimples
Red
Tommix!
Tubbs
Vonne

---

FOTO & KONST

Estradpoesi FI - ORDKONST och poesi

Gasarvid ​ - konst
Haliz - foto
Hobbyfotografen​ - foto
Laura Mendelin​ - foto
MINIMAL Street Art
NIMI​ - konst
Tee​ - foto

---

MUSIK

Qruu's blogg och hemsida

music - iD (iLL Division) min & brors musik
music - diZi's myspace

---