Var som salt, socker, chili och kaffe 2017!

Efter veckolånga flunssa-åkommor trodde vi att nyåret fick börja i goda tecken, men tji fick man!

Hela huset har nappat på senaste modet- le grande influensa, och ånjuter nu röd säsongsenlig magenta-ton runt räsborrar, inredningsdekor av näsdukar, och vi är riktigt heta.

Skämt åsido så har 2016 gett mycket att tänka på, och jag personligen hoppas 2017 bringar mer reaktioner mot orättvisor och mindre grå massa som bara masar framåt.
Mer poesi, konst och grafik.
Mer empati. Mer jämlikhet, mer jämställdhet.
Eller kanske mer språkande för det.

Så lade upp lite tankar visuellt i bild och i text:
ertrudsgn new year sugar spice coffee design
"Upcoming: 2017, what's needed?

2- SALT-a saying in Swedish goes "ta det med en nypa salt". Can mean that things are not to be taken seriously, but can also be interpreted as a slight hint of encouraging not to believe all said and stated. I mean, look at our political fields...

0 - CHILI and SEASONING - A helluvalot of strength. Keep sprouting that fire. Dare to stand out in the middle of mayo. In the sweet-potato-pie, in the soft cheese. Dare to speak up when needed.

1 - SUGAR - Be kind. Be polite- Be a fellow human. Treat yourself too. Forgive yourself and others.

7 - COFFEE - Wake up. See reality.
Boost yourself and collect energy. Go on, even when it feels hopeless. And keeping on does NOT always mean to burn yourself out - it also means that you can create your own boundaries and learn when to say no to protect yourself. Choose your battles."Kommer nu forstätta bygga på albumet med musik - organisk rytmhiphop-ish stil med sång och rap, önska mig att tonsil OP kommer snart, njuta POESI och det fina i att vi Finnar får delta i Sveriges Mästerskap i Poetry Slam 2017 (!), måla och planera utställning, hoppas på få göra mycket grafisk design, älska hunden, barnet och mannen.
Det är riktigt tillräckligt. Det är bra.
That's jus awesome.

Ha ett tryggt nytt kalenderårs-firande!


 
31.12.2016 kl. 17:40

Ploppande revben och allhelgona

Blev lite oförutsagt sjukledigt förra veckan då ett revben gick ur led, så man har fått ta det lite lugnare nu! Bättre nu, så pass bra att vi kunde hålla igång vår Halloween-tradition av att klä ut/upp sig och kolla lite Hallowee-nig film och mysa!

Man skall ju klä sig till "skrämmande" grejor på Halloween, så jag körde lite brotts och historiemässigt-statistiskt sett "mest skrämmande", den-vite-privilegierade-mannen!

Men, lyckades kanske dock efterlikna min bror ganska totalt på samma gång!

dizi man suit up
Det är ganska trevligt att klä upp sig till "man", visar hur mycket egentligen kön är en social konstruktion! Rekommenderar kolla upp Ron Nordströms "365 days with Me, Myself & I" förresten sådär som konstprojekt som väcker tankar om identitet, kön och häshtäg #howtobeaman !

ablino bat dead
Kiddon var en död albino fladdermus (förra året var hen "en albino fladdermus"... så ganska logiskt händelseförlopp!)

jdiz morph
Kunde ju inte låta bli att göra en morph-bild på mig och bror. Halva ansiktet här är hans! Måste nångång ta det riktigt på riktigt liksom. Roligt annat fakta är att när man pitchar ner min röst på band så låter det ganska bra som han som yngre! it's in the genes!


Trivs med allhelgona och Halloween, för det finns en viss djup tanke i att kunna verkligen försöka förkroppsliga andra skepnader, varandeheter. Och kontrasten i tystnadet och lugnet som kommer efter det mer "hoppsiga" - eftertanke i att minnas de som funnits och inte finns mer. Som sökt sina vägar på så olika sätt.
Lite som att minnas att vi alla är sökande själar och varelser som möter mullen någongång.

En påminnelselapp om att njuta medan vi kan och göra vårt bästa för en bra värld för de som kommer komma efter oss.
 
06.11.2016 kl. 23:56

Host

Host och höst är ju nästan lika.
Såhär vardagsfilosoferat.
Löv kracklar, folk kracklar.
Det är regn, blött och fukt, och snor, nys och täppthets-lukt.

Mycket händer och sker, skriver massa bidrags och stipendie-ansökningar för EstradpoesiFI, tar emot anmälningar till Poetry Slamen och JAMen, njuter av höstens färger och kracklar.

Och diggar att jag håller på att lära barnet använda ordet "respit". Man får till exempel ansöka om respit om man märker att städandet var bristfälligt och tavara annars riskerar åka på "paus". Eller om spel eller bok är-bara-så-intressant så kan respit ansökas till läxläsning ibland.

Vi har en ordbokshobby, både barnet och jag - vår gamla ordbok tjänar väl. När vi inte vet ett ords betydelse så är uttrycket "gå och hämta ordboken" aktivt. Det känns roligt och mysigt till exempel att stå och kocka mat medan barnet sitter brevid och läser, berättar vad ordet betyder sådär på riktigt. Sen diskuterar man ju modernare definitioner i många fall också. Funderar på att önska en 2016-ordbok till julklapp, tror tejpningarna på våran bok börjar vara ganska så sköra!

doodle dog doodledog ertrudsgn illustration muu bää vovMitt glad-projekt Doodledog-lite illustrerade hundar för att hålla humöret uppe, blev inpirerat av Worlds Animal Day

Doodledog for World Animal Day 2016
"Let me sing you the song of my peoooooooople"

Lets remember those fuzzy, hairy,
scaled, wet, scary
beings of this earth that cannot talk for themselves.

Lets listen a bit harder
we might understand
not words
but truths.Och så blev jag inspirerad att börja på en haiku-inspirerad dikt någon vecka sedan, sitter och editerar den nu, nog kom jag på några fnissigtroliga tankar. Kanske jag provar dra den på KOBRA jamet!
 
06.10.2016 kl. 13:33

Att avslöja.

Ajjoo, nämnde ett tag sedan dagen med grafik-nörderi med vännen i samma bransch.

Det blev ju resultat på det också!

Snäppte några annars-bara-bilder på henne och lade ihop denna.

katja art graphic design illustration kali dizi ertruLite anti-reklam på samma gång som en fortsättning på mina ordkonst-bildsgrejer jag håller på med ibland.

Ordkonst är för mig både bild och poesi, och jag brukar ju dikta här på ratata på estradpoesi-bloggen också!

Filmade faktiskt lite idag för jag hade så tråkigt (bl.a. kortisonkur, host, krackel allt för länge nu). Skruvade i annat objektiv och kände mig som världens kamera-rookie när jag nojjade att jag skulle ha sönder gängorna på kamerahuset!

Sedan skrattade jag lite åt mig själv och filmade några tagningar på en dikt jag skrev en tid sedan och passade in i sinneslaget. Börjar bli rejält trött på den här regeringen och politiken.

 

07.04.2016 kl. 20:23

Hoj alla mac-ägare! En massa laddare måste bytas!

Hade igår en nörda-tillsammans-grafik dag med en god vän, och det blev tal om datorproblem. Många kanske inte hinner eller minns att följa med apples uppdateringsprogram för fel.

Hände mig nyligen (därav relativ bloggtystnad), min dators laddar-ände var nämligen FEL. Pluppen som liksom tråkas fast i andra pluppen.

Det kan skapa problem, så NU tänker jag TIPSA om att kolla upp era laddare om ni har en mac från mellan 2003-2015!

HÄR på apples sida hittar ni mer info!


Avskyr du också denna vy? 

Gick helt behändigt att beställa ny via nätet, och ganska snabbt kom den hem.

Nu väntar jag på att se om min gamla mac-dators problem berodde på det här för jag hittade och kollade också dens laddare nu på samma gång. Och där var samma problem! Den har nu varit läääänge på reparation, och problemen är inkonsekventa, blue-, och whitescreens och totalstopp av allt helt plötsligt. Laddar inte som den skall och så vidare.

Den var tidigare också på reparation men de hittade inga fel. SMC putsat (kolla upp det om du har problem med laddare/lys/eller hur datorn går eller INTE går på) och alla hem-lösningar testade. Från första gången jag slog på den så var det problem.


Det är jätte lätt att resetta SMC och PRAM - typ att hålla in några knapapr och starta om!

Så du som nu sitter framför en äppeldator kan bra kolla in den HÄR juttun om det om du har konstiga buggar, eller småproblem du tänker "att nu bara hör till". Artikeln beskriver problem som ofta kommer till när man borde göra det, samt varför och HUR.

HÄR är lista på äppelsidan om fel och utbytesprogram för felaktiga delar. Bookmarka, och ta som vana att kolla in ibland, jag vet att jag definitivt kommer göra det hädanefter!


Med gammelbuggaren i bakgrunden. Och ny hårfärg för att dölja de grå som datorn givit. Might be 2013!


Nya generationen bildas också. Igår gick vi igenom hur man använder ljudkort, hur en mikrofon fungerar, och testade lite allt möjligt!
16.03.2016 kl. 08:43

dizi di2i digging it blue dress poet artist yellow boots


Grafik, illustration, design / Musik, rap, hip hop, kompositör / Estradpoet, ordkonstnär, dyslektiker / Konstnär, kreativitet, blandras i kultur


LINK; där hittar du allt möjligt från musik till poesi, grafik och evenemang jag hållit på med under mina år.


LINK; min artistsida på Fb

På Instagram: di2i


---


dizifinlandÄTÄTÄTgmail.com

En människa som upptäcker livet på smala, vindiga stigar

---

Raaseposse projektet jag producerat, ladda och lyssna!
 


---

BLOGS

Anne Hietanen
Anna Lindholm
Angelina Davini - En Frisörs Blogg
Biffen!
Emmelemzie
Fager Dam
Grön i Åbo
Hipsu
Karin
Linn Jung
Mmalins
Nanó
Nickby Rapporterar
Oscar Lehtinen
Diktpool
Sandra Vaihela
Satu
Smilla
Peppe
Pimples
Red
Tommix!
Tubbs
Vonne

---

FOTO & KONST

Estradpoesi FI - ORDKONST och poesi

Gasarvid ​ - konst
Haliz - foto
Hobbyfotografen​ - foto
Laura Mendelin​ - foto
MINIMAL Street Art
NIMI​ - konst
Tee​ - foto

---

MUSIK

Qruu's blogg och hemsida

music - iD (iLL Division) min & brors musik
music - diZi's myspace

---