Var som salt, socker, chili och kaffe 2017!

Efter veckolånga flunssa-åkommor trodde vi att nyåret fick börja i goda tecken, men tji fick man!

Hela huset har nappat på senaste modet- le grande influensa, och ånjuter nu röd säsongsenlig magenta-ton runt räsborrar, inredningsdekor av näsdukar, och vi är riktigt heta.

Skämt åsido så har 2016 gett mycket att tänka på, och jag personligen hoppas 2017 bringar mer reaktioner mot orättvisor och mindre grå massa som bara masar framåt.
Mer poesi, konst och grafik.
Mer empati. Mer jämlikhet, mer jämställdhet.
Eller kanske mer språkande för det.

Så lade upp lite tankar visuellt i bild och i text:
ertrudsgn new year sugar spice coffee design
"Upcoming: 2017, what's needed?

2- SALT-a saying in Swedish goes "ta det med en nypa salt". Can mean that things are not to be taken seriously, but can also be interpreted as a slight hint of encouraging not to believe all said and stated. I mean, look at our political fields...

0 - CHILI and SEASONING - A helluvalot of strength. Keep sprouting that fire. Dare to stand out in the middle of mayo. In the sweet-potato-pie, in the soft cheese. Dare to speak up when needed.

1 - SUGAR - Be kind. Be polite- Be a fellow human. Treat yourself too. Forgive yourself and others.

7 - COFFEE - Wake up. See reality.
Boost yourself and collect energy. Go on, even when it feels hopeless. And keeping on does NOT always mean to burn yourself out - it also means that you can create your own boundaries and learn when to say no to protect yourself. Choose your battles."Kommer nu forstätta bygga på albumet med musik - organisk rytmhiphop-ish stil med sång och rap, önska mig att tonsil OP kommer snart, njuta POESI och det fina i att vi Finnar får delta i Sveriges Mästerskap i Poetry Slam 2017 (!), måla och planera utställning, hoppas på få göra mycket grafisk design, älska hunden, barnet och mannen.
Det är riktigt tillräckligt. Det är bra.
That's jus awesome.

Ha ett tryggt nytt kalenderårs-firande!


 
31.12.2016 kl. 17:40

Ploppande revben och allhelgona

Blev lite oförutsagt sjukledigt förra veckan då ett revben gick ur led, så man har fått ta det lite lugnare nu! Bättre nu, så pass bra att vi kunde hålla igång vår Halloween-tradition av att klä ut/upp sig och kolla lite Hallowee-nig film och mysa!

Man skall ju klä sig till "skrämmande" grejor på Halloween, så jag körde lite brotts och historiemässigt-statistiskt sett "mest skrämmande", den-vite-privilegierade-mannen!

Men, lyckades kanske dock efterlikna min bror ganska totalt på samma gång!

dizi man suit up
Det är ganska trevligt att klä upp sig till "man", visar hur mycket egentligen kön är en social konstruktion! Rekommenderar kolla upp Ron Nordströms "365 days with Me, Myself & I" förresten sådär som konstprojekt som väcker tankar om identitet, kön och häshtäg #howtobeaman !

ablino bat dead
Kiddon var en död albino fladdermus (förra året var hen "en albino fladdermus"... så ganska logiskt händelseförlopp!)

jdiz morph
Kunde ju inte låta bli att göra en morph-bild på mig och bror. Halva ansiktet här är hans! Måste nångång ta det riktigt på riktigt liksom. Roligt annat fakta är att när man pitchar ner min röst på band så låter det ganska bra som han som yngre! it's in the genes!


Trivs med allhelgona och Halloween, för det finns en viss djup tanke i att kunna verkligen försöka förkroppsliga andra skepnader, varandeheter. Och kontrasten i tystnadet och lugnet som kommer efter det mer "hoppsiga" - eftertanke i att minnas de som funnits och inte finns mer. Som sökt sina vägar på så olika sätt.
Lite som att minnas att vi alla är sökande själar och varelser som möter mullen någongång.

En påminnelselapp om att njuta medan vi kan och göra vårt bästa för en bra värld för de som kommer komma efter oss.
 
06.11.2016 kl. 23:56

Att göra, fixa och...

HÄR kan man se hela Efter Nio - programmet!

Jag tycker programledarna gjorde bra ifrån sig, med tanke på att det var deras första gång att dra improesi. Och det på TV!


Nu emellan flunssavarven har jag ändå hunnit med en hel massa (annat än att uppdatera min egen blogg) Presslunch för Bokkalaset, logofixande till huipputyper, hundkrafsning och snart är jag färdig med videoediten från Kobra Jamen!

Sen var det till att plocka vackra höslöv och hoppas deras färg hålls med lite fixativ bland annat.

Från presslunchen finns det foton och grejs på EstradpoesiFI, och jag blev så glad att se bilderna som Kevin Smith knäppte. Ofta är jag ju själv bakom kameran, så det känns roligt att få heltotalt satsa på att vara framför den för en gångs skull!

Här med Jonas, som vann första Bokkalaset Poetry Slam 2011, och jag som förra gångens vinnare har ju glädjen att MC:a detta års! Foto: Kevin Stewart

Läste liksom på riktigt ur Sirkka Turkkas dikter här. Make it real, tycker jag, om man bara kan! Foto: Kevin Stewart


Nu vidare i väntan på renderering, och att tévattnet bubblar fullt upp!
26.10.2016 kl. 21:27

Ikväll på TV!

Iiik!
Äääk!

Riktigt nervöst!

Idag sänds Efter Nio avsnittet där jag fick vara med och babbla!
Lånar bild här från estradpoesi-bloggens inlägg! Malin var med såklart, och fotade också. Känns skönt att ha en vän som man kan göra sådant här med (sådär förutom massa tankar och snack och tal och filosoferingar över livet och stöd etc)!

Foto: Malin.Å!

Hjälps, har säkert glömt säga en massa jag tänkt tala om, det finns så mycket att tala om när det kommer till estradpoesi och poetry slam! Vad det är, vem som gör sådant, skillnad på jam och slam, konstformens historia, det som händer just nu, det som kommer hända nästa år (bigthings), varför jag finner det så innerligt inspirerande, faschinerande, och givande och viktigt att ta fram den här sortens scen- och ordkonst... måga ord om ordkonst liksom!

Hmm, lyckades jag ens få in 5% av alla tankarna så är jag nog nöjd.

Kommer och sitta i soffan och stundvis gömma mig i fleece-filten helt garanterat, haha!

Nåväl, nu skall jag sluta nojja och lite fundera på scenfixande till jamet som är på lördag! Samt gå igenom lite vad jag nu egentligen skall poetisera där, fick grymmaste inspirationen av en tråd i ett diskussionscommunity jag är med i men måste kanske ännu fila lite på det. Och så skall jag nog dricka litervis med té för idag blev man igen ett steg krackligare. Honung. Massa honung.
Och hundkrafs!


hund yesalldogs adoptdontshopMe?!?


 
10.10.2016 kl. 13:19

Älskahata makeup.

Känslan då man ett par dagar sedan funderat på host/höst kombon och sedan får värsta hostan. Jappjapp.

Häremellan hann jag dock till och med med att få sitta i en sminkstol, och få härrrliga färger målade på mig av en underbar make-upkonstnär (mer om allt varför snart på EstradpoesiFI!!!)!

dizi tv di2i Jag har som ett mål att lära mig ta selfie 1. utan att prata, och 2. när jag lyckas vara tyst så inte skaka med kameran. Hade en almost-good one, men suddig. Hmm. Eller kanske jag bara fortsätter med babblandet och låter mina selfies representera den jag är. Suddig eller babblig med massa miner!

Har radikalt minskat på overall make-up användandet, sådär förutom på scenen. Dilemmat av att veta av att något är tämligen ohälsosamt för en och mycket påverkat av samhällets press och normalisering vägt emot älskandet av glitter-färg-kreativ lek.

Vill ju gärna liksom ge ett exempel till eget barn av att man inte måste använda det. Och just fundera på egna orsaker av att använda sådant.

Det är ju mer okända medel, dubiösa komponenter och dylikt i all kosmetik (jeps, också nagellack, som ironiskt nog oftast trycks på som första, och "inte lika farliga" makeup särskilt till barn som anses som "flickor"), och makeup- branschen har hårda, men inte lika hårda regulationer på sig som t.ex läkemedelsbranschen trots att detta är produkter man ofta bär i sådana tidslängder att det sugs upp av kroppen mycket effektivt. Jag hoppas verkligen att det passiva tvånget som leder till bruk av make up skulle lättas på. Kände sådan glädje då jag såg Alicia Keys go outta-makeup på röda mattan. Må verka löjligt smått, men på riktigt hur många representanter i någon media har vi som är utan make up - särskilt i Hollywood???? När ser vi "kvinnor" någonstans i media utan make up som "förstärker" drag? Och hur ofta ser vi "män" med make up på samma sätt?Det att ena är så starkt överrepresenterat och andra underrepresenterat (och ofta dissat -om det inte är hårdrocksmask typ) är för mig det starkaste symptomet på att något i systemet är riktigt off-beat-off-key-uppochner.

Följer med så mycket jag hinner t.ex Kemikaalicocktail och CosmEthics - för det ligger nog djupa etiska frågeställnignar i ett fenomen som påverkar så många, baserat på "kön"-yttre attribut.


Igår vart det i alla fall kul, för vi fick lekt kreativt med makeup med barnet - halloweenaktig fest och testande med massa fina färger och glitter-glitter-glitter. Och peruk på som topp!
SÅ länge det inte är ett ens ett smygande, passivt tvång är det kul. Ändra former, färger, skapa som målningar. LEKA.

Har tänkt på att det här med makeup är lite som när man leker som barn - det är jättekul att leka polis och fånge. Men sen om DU måste vara fången precis-alltid-varjegång för att ens få vara med ock leka, eller blir fånge på riktigt bara för att du har vissa yttre attribut.
Då är det inte kul längre.


 
08.10.2016 kl. 12:06

Födelsedag och bröllopsdag

Det betyder att det var en PIZZAdag!

Firandet gick med en flip av flunssa, lite jobb och bror på besök!
Har ju födelsedag och bröllopsdag på samma dag, man kommer lättare ihåg sånt då!
doodle dog birthday doodled di2i ertrudsgn illustration adoptdontshop yesalldogsYe olde dog proverb "It's my party, and I growl if I want to", doodledog från en tid tillbaka!

älskade
Älskade.

Och att ha stämpel på giftaspappren var en av de bästa grejerna jag valt. Tänkte nog inte att jag skulle gifta mig egentligen någonsin, men inser nog att en stor del av det har sin rot i strukturer av mångtusende år av ojämställdhet och segregation mellan människor pga.yttre attribut och hur allt det framkommer i samhället och enskilda relationer.
Förutsättningarna för vad som helst för föhållanden har stora utmaningar i och med det. Då det dehumaniseras och segregeras så lider ju vilket förtroende som helst mellan de som segregeras från varandra.

Att välja dela mitt liv med en annan medmänniska som ser mig som, och behandlar mig som människa (och inte en könsdels-definierad-varelse) är bästa motmedlet emot trycket utifrån.

En partner, kumpan och jämlik, vars värderingar, tankar och emotionella välmående betyder världen för mig ser jag A som.
Livsmedarbetare och framtidsförsäkring, trygghets-armhåla och prioritet.

Varje vardag är viktigare än firanden, så
PIZZA
och hunden
och han

är allt vad jag behöver för stunden.

hunden"Who? Me?"
24.09.2016 kl. 22:08

Yay! Flyers!

Idag kom lite print på min Poetry Slam design- pga tajt budget så är det ju officeprinter (och beskära-för-hand-gymnastik), men riktigt nice verkar helheten bli!
bokkalaset poetry slam estradpoesiFI di2i ertrudsgn dizi

Och REGLERNA för slamet finns ju nu HÄR (men också i FB-evenemanget och på EstradpoesiFI-communityn på FB!)

Det är egentligen inte så svårt - praktiskt sett: för poeterna är det typ att anmäla sig, komma på plats, uppträda utan rekvisita och under 03.09 minuter (och hoppas på att juryna diggar så man kommer vidare!). För juryn är det att kick back lyssna och titta, fundera poäng och visa upp det när MC säger!

För poängräknaren sen kan det ibland vara lite större utmaning. Och som MC måste jag nog lite förbereda mig, för DET finns det ju faktiskt EN viktig grej i. Jag får pladdra på så införbenat. Om allt utom uppträdandena!

Och poesi är så tankeväckande och känslostormande ibland att det kan vara svårt.

Hmm. Kanske jag talar om hundar eller nåt!


 
13.09.2016 kl. 19:32

POETRY SLAM!

POETRY SLAM!
Vi skall med EstradpoesiFI ordna poetry slam på Bokkalaset, i Bittes Bokbar den 11.11.2016!

dizi poetry slam estradpoesiFI estradpoesi finlandssvensk

Nu har anmälningen öppnats så lägg ett email till estradpoesi.finland(@)gmail.com med namn, kontaktuppgifter ( telefonnummer, adress) och hemort om du vill vara med och tävla! Du får bekräftelse och regler + info i ett dokument sedan.

Senast 09.11.2016! 

HÄR är Facebook-evenemanget, där det kommer mer info an efter! Följ också på våran Facebook-community EstradpoesiFi!

Man kan ju egentligen inte tävla i något så subjektivt som poesi, därför är det kul att göra det! Lite som freestyle-battle-rap liksom!

Man leker tillsammans och utvecklas, peppas och inspireras av andras poesi, publiken, responsen, kritiken!

Nu skall jag fortsätta fixa på grafiken, slipa planschen lite till så den är redo för tryck!

dizi estradpoesi estradpoesifi bokkalaset 2014Så här bland annat såg det ut när jag tog guld på Bokkalasets Poetry Slam 2014! Skall bli kul att MC:a detta år och spännande att se vem soom blir nästa vinnare! (Foto: Iiris Mattson) 
11.09.2016 kl. 16:30

Vilket PRIDE i Raseborg!

Underbara Pride.
Som behövs.

HÄR är Västis video från paraden genom Eknäästown!

Det deltog en massa folk, var en underbart varm känsla och så så så färggrannt!

Stallörsparken i Ekenäs låg som en regnbåge under den dystra molniga himlen!

Giget gick bra, var så skönt att rappa med Qruu igen! Trots han tappade rösten i sista sången så kändes giget riktigt lyckat! Budskapet har inte alltid röst, men är lika viktigt!

Vi körde ett lite nostalgiskt set, först av "Hjärtat Till Vänster"
 
Jag har illustrerat den här bilden på oss!

Sedan drog vi "Pappersbanketten", och Qruu's nya "Tänk Dig" med en extra vers där jag körde på engelska! Vi avslutade med "I Musiken" såklart!

Lite bilder från dagen:

tvattlina pride raseborg rikaraseborg raasepori#tvattlina - underbar dekoration som lyste upp mellan trad och himmel.

I väntan soundchecken lyckades Benny från Räyh som fixade ljudet fånga både mig och Frida på bild! (Bild: B.Uhlenius)
 

dizi qruu live rapper womanBitte fick en fin bild på uppträdandet!


pride raseborg raasepori rikasraasepori rikaraseborg dizi qruuMycket folk!

prinsessor bitte bokkalasetMånga vågade vara färggranna! Här prinsess-Bitte som fixar med kommande Bokkalaset!

ekenäs filmfest tack kultur västis vnEkenäs FIlmfest hade hängt upp en fin tack-hälsning till de redaktörer som bevakat och berättat om kulturen och nu måste gå. Vemodigt och vackert.


miss gay finland 2015 Och inte är det varje dag man träffar Miss Gay Finland (2015)! Catariina (Catzo) var konferencier på Raseborg Pride, och glittrade helt ljuvligt!


Nu vidare här med lite kulturgrejs, skall hålla ett öppningstal imorgon för en utställning representerande Raseborgs Kulturnämnd, och sitter och funderar på hur i världen man skall beskriva sådana tankeväckande verk som utställningen har, och också orda om konstens och kulturens betydelse! Det finns så många ord, för utan kultur och konst... blir livet tomt.
 
08.09.2016 kl. 10:32

PRIDE- NO prejudice!

Jag tänker sitta i karantän och dricka te tills lördagen 3.9. För det här VILLvillVILL jag så göra!

Jag och Qruu skall uppträda i Ekenäs på Raseborg Pride tillsammans! En god tid sedan vi sist stod på scenen tillsammans, och att kunna stöda det är så, så, så viktigt!

Så nu skall jag INTE fånga fler flunssor innan, och rappa och sjunga i Stallörsparken för detta på lördag!
Den första PRIDE-festivalen i Raseborg!
dizi dizifinland di2i qruu rap hiphop raseborg raasepori equality pride

HÄR Qruus FB, HÄR Dizi Fb, och
HÄR Raseborg PRIDE Raasepori - evenemanget på FB!

Idag fick vi dessutom veta hemliga artisten det snackats om, ingen annan än Simon Zion är det!

Och Sås & Kopp är där också och spelar och sjunger på två språk, och massa annat händer och sker! Plus Catzo, Alltå Catariina Salo - Miss Gay Finland 2015 är konferencier!

 
29.08.2016 kl. 19:22

FEmeme; feministiska memes!

Denna vecka gäst-instar jag på Finlandssvenska Feministers stafett-insta-konto!
Så här heter det: fi.sv.fem!

Idag kör jag MEME-ONSDAG!!!
Alla de där kivoga memena om ämnet man råkar på, endel roliga, andra sorgliga fakta, mesta smarta (blir kanske lite djur också! Djur är bra!)
fi.sv.fem instafeminism finlandssvenska feminister


Har redan hunnit skriva om makeup älska/hata, abelism, och lite om roller man kan möta som artist men också som feminist.

Roligt initiativ detta insta-konto, ni hittar gruppen också på FB! Och ett öppet community finns också.
24.08.2016 kl. 10:05

Underlandets hälsocentral

Och så kracklar man.
Igen. Otroligt otrevligt att veta att de här konstanta flunssorna, migränerna och nervsmärtan kunde undvikas med att choppa av en liiiten bit överaktiv tonsill.

Fick nu i alla fall bokat telefontid till läkaren angående toncillen - hen hade GLÖMT höra av sig som lovat tidigare.
Så, basically dras hela processen ut för att sjukvården tydligen är helt för överbelastad - vilket påverkar individers möjligheter att utföra jobb/social samvaro/hobbyn/L.I.V.E.T och påverkar därigenom det stora också. Så där som nationella ekonomin etc.

För om man inte kan må bra och agera normalt, är också nyttan man kan bidra med till helheten mindre. För att nu inte ens tänka på allt det onödiga lidandet folk och hela familjer går igenom för sådan här häsocentral-och-vård-karusell.

Ultimat, och mest effektfullt och nyttigt, vore ju att folk kom åt VÅRD snabbt och effektivt INNAN besvär blir svårare eller förvandlas till kroniska. Det kostar mer både emotionellt och ekonomiskt sett, samt skapar överlag misstro och hopplöshet.

Snabb vård då behov av hjälp uppkommer.
DET skulle inhämta en hel del besparingar i längden.
Behövs lite långsikt och inte bara kvartaltänk.
Kvartaltänk är lika logiskt som Underlandet.

Nåväl, i Underlandet skulle man snabbt choppa av hela huvudet istället för bara tonsill.


Men, det skulle i alla fall vara SNABBARE process än denna "vård".

 
19.08.2016 kl. 09:02

När man inte kan sjunga... så fotar man!

Gårdagen blev lite väl lång, men givande. Roligt att fota och filma levande musik och medmusiker!

När jag för tillfället igen är på sång-paus då tonsillj*veln inflammerat sig så passar man ju på att stå bakom kameran istället!

Vi körde en snabb foto-session i en park i HKI igår innan giget, och det såg ju passande pupsigt ut när hela bandet med sina akustiska instrument vandrade omkring i Vallgård. Kontrabas och allt.

Filmade några låtar, här den första ut heter "The First Whippoorwill". Whippoorwill är en fågel, skriknattskärra för att vara mer exakt. Alltid lär man sig något nytt!


Även min man Aarne var med på scen här, tycker det låter riktigt bra!

dizi aarneSällan befinner vi oss på samma sida om kameralinsen - men denna gång hann vi det! Notera "foto-skorna", lättare att skutta omkring med kameran i dylika!
13.08.2016 kl. 17:00

Den TORRA aldrig-oftalistan

Tänker vara riktigt torr i mina svar.


Vad skulle du aldrig...

Äta?
Sådant jag är allergisk mot.

Dricka?
Ananas-saft. Allergi och en sorts trauma av att utsättas för dess lukt konstant som barn då det typ var det enda bror kunde äta.

Skoja om?
Pedofili.

Ha på kroppen?
Våldtäkstman/-män.

Vilja uppleva?
Det här samhällets normaliserade sexism och ojämställdhet.
Men...

Kunna arbeta med?
Barnpornografi.

Säga nej till?
Man får alltid säga nej.

Googla?
Barnpornografi.

Göra offentligt?
Tja. Det jag inte gör offentligt strävar jag att inte heller göra privat.

Blogga om?
Försvarstal för våldtäktsmän, rasister eller andra ignoranta varelser.


doodleg vardag skrivbord dizi illustrationMitt skrivbord, just nu; anteckningar och doodledogs och pennor.
 

Vad hittar man alltid/ofta...

På ditt skrivbord?
Små ritade hundar. Doodledogs.

Under din säng?
Mina akrylfärger, halsdukar och böcker.

I din jackficka?
Små illustrationer, stenar, pappersbitar, näsdukar och hundbajs-påsar.

Bakom din kylskåpsdörr?
Hyllor.

Vid sidan av ditt handfat?
Tvättkorgen.

Högst upp i din bokhylla?
Beror på vilken bokhylla.
På en en dödskallemask jag skapat, på den andra bland annat psykologiböcker och romanserier, bröllopschampagne-flaskan och foton.

Längst ner i din tvättkorg?
Beror på vilken tvättkorg. Men damm är populärt och gemensamt för båda.

Framför näsan på dig?
Grafiska produkter jag skapar.

I dina tankar?
Grav irritation på strukturens påverkan på individens lidande.
Och poesi. Och glädjen över hunden.

09.08.2016 kl. 20:19

Fina flickor håller käft

Eller så inte.

Det här var ett nöje för intellektet och humorn!

 

Annat som hittils hänt idag:
-komponerade en vals med arbetsnamnet "Bigotry And Flowers"
- Läste en intressant artikel om at få bestämma om sin egen kropp. Särskilt om barn. Handlade om hål i öronen. Läste med djupa suckar kommentarerna under den på sidan som postat den. Mycket "för att jag aldrig känt så så är det inte så"-retorik. Jag tänekr att man inte har rätt att choppa, ploppa eller permanent förändra en annan individs kropp om inte det finns hälsoskäl för det. Förhudar, hål i öronen, tatueringar.
- Sökte botaniska referenser till en grej som är på kommande.

doodledog doodle dog dizi di2i illustration Det här var inte idag, men gjorde min dag bättre häromkvällen med att tänka på hundar och rita en doodledog! Googlade doodledog och di2i (mitt insta-namn) och märkte att jag ju nog gjort en hel del doodledogs! Borde kanske hitta på något trevligt med dem.
01.08.2016 kl. 11:46

dizi di2i digging it blue dress poet artist yellow boots


Grafik, illustration, design / Musik, rap, hip hop, kompositör / Estradpoet, ordkonstnär, dyslektiker / Konstnär, kreativitet, blandras i kultur


LINK; där hittar du allt möjligt från musik till poesi, grafik och evenemang jag hållit på med under mina år.


LINK; min artistsida på Fb

På Instagram: di2i


---


dizifinlandÄTÄTÄTgmail.com

En människa som upptäcker livet på smala, vindiga stigar

---

Raaseposse projektet jag producerat, ladda och lyssna!
 


---

BLOGS

Anne Hietanen
Anna Lindholm
Angelina Davini - En Frisörs Blogg
Biffen!
Emmelemzie
Fager Dam
Grön i Åbo
Hipsu
Karin
Linn Jung
Mmalins
Nanó
Nickby Rapporterar
Oscar Lehtinen
Diktpool
Sandra Vaihela
Satu
Smilla
Peppe
Pimples
Red
Tommix!
Tubbs
Vonne

---

FOTO & KONST

Estradpoesi FI - ORDKONST och poesi

Gasarvid ​ - konst
Haliz - foto
Hobbyfotografen​ - foto
Laura Mendelin​ - foto
MINIMAL Street Art
NIMI​ - konst
Tee​ - foto

---

MUSIK

Qruu's blogg och hemsida

music - iD (iLL Division) min & brors musik
music - diZi's myspace

---